Bjergbestigning i Pitztal
Bjergbestigning:
Pitztal er en klassisk østrigsk alpedal med en lang række bjerge der kan nås uden de store tekniske vanskeligheder, og dalen er derfor et ideelt sted at gå skridtet videre fra bjergvandring til egentlig bjergbestigning. Der findes adskillige bjerge der populært sagt kan bestiges med hænderne i lommen, og de 10-15 bjerghytter der ligger på bjergsiderne gør at bjergbestigningen kan finde sted under relativt trygge forhold. Næsten alle hytterne har sit eget 'husbjerg', et nærliggende og lettilgængeligt højdepunkt med god udsigt, eksempelvis Gahwinden (2649m) fra Rüsselsheimer Hütte, Parstleswand (3091m) fra Kaunergrathütte eller Hinterer Ölgrubenspitze (3296m) fra Taschachhaus. En anden mulighed er at benytte dalens højdestier, hvorved man ad Mainzer Höhenweg kan overskride Wassertalkogel (3247m) eller bestige Wurmtaler Kopf (3228m) ad Offenbacher Höhenweg. Blandt de klassiske bjerge skal bestemt også nævnes Hohe Geige (3395m) og Wazespitze (3533m), der er de højeste bjerge på henholdsvis Geigenkamm og Kaunergrat, bjergryggene mellem Pitztal og hhv. Ötztal og Kaunertal. Helt i syd finder man et par af de mest spændende bjerge, hvor især Wildspitze (3772m) som Tirols højeste bjerg naturligvis tiltrækker sig opmærksomhed - omend den korteste rute går fra Ötztal udgår de flotteste ruter fra Pitztal. Ligeledes er Linker Fernerkogel (3278m) en tid endnu også et spændende bjerg, omend skiområdet omkring Mittelbergferner indenfor få år også vil opsluge dette bjerg.
|
Wildspitze nordvæg set fra Mittelbergferner
|
Klippeklatring:
Bjergene omkring Pitztal består mestendels af gnejs med indslag af glimmerskifer, og det betyder at bjergene ikke er specielt modstandsdygtige over for erosion, hvilket giver sig udslag i de store blokmarksfelter man finder for foden af stejlere bjergpartier. Det giver på den ene side den fordel at de fleste bjerge er relativt lettilgængelige, men på den anden side giver det kun sjældent de store klatretekniske udfordringer. Tilmed giver den vigende permafrost en forøget risiko for stenslag, og man vil derfor som regel finde den bedste og mest solide klippe på bjergenes grater. Således kan den klatrehungrende kigge nærmere på E-graten på Wazespitze eller det imponerende bjerg Seekogel (3358m), idet bjergene i dette område har større indslag af kvarts og feldspat og klippen har en mere solid, granitagtig karanter. Herudover har mange af bjerghytterne indrettet sin egen lille klettergarten i nærheden af hytten. Ved enhver større klatretur her i Pitztal bør man dog først forhøre sig om den aktuelle stenslagsrisiko.
Isklatring:
Med de vigende gletschere skal man i Pitztal helt ned i den sydligste del af dalen for at finde is der er værd at klatre på, hvor bjergene omkring Taschachferner giver de mest inspirerende muligheder. Berømt videnom er N-væggen på Wildspitze med en højde på ca. 200m og en hældning omkring de 50°. NW-væggen på Hinterer Brochkogel (3635m) er i nogenlunde samme kaliber, dog en anelse stejlere, og på samme bjerg byder N-graten sig til med en noget lettere rute (omkring 40°) med flot udsigt til alle sider. Længere nede ad gletscheren har Taschachwand tidligere gjort sig berygtet med sin 6-700m høje isvæg, men nedsmeltning og stigende problemer med stenslag gør i dag denne ellers flotte væg mindre attraktiv.
Index til bjerge omkring Pitztal:
Herunder en liste over bjerge som grænser op til Pitztal. For en del af disse kan du finde rutebeskrivelser her på viaalpina.dk, for de øvrige kan du finde en kort omtale her.
|