Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  > Hvornår er en top en top?
 
 Opdateret 02-05-07  
Riffelhorn

Hvornår er en top en top?

  At definere hvad et bjerg er, er ikke helt så enkelt som det lyder. Oftest vil man jo aldrig være i tvivl om, hvorvidt et givent punkt er en bjergtop eller ej, men for en ordens skyld vil det være rart med nogle objektive kriterier.

   At bruge højden vil være et naturligt udgangspunkt. Eksempelvis vil man jo ikke være i tvivl om at den 4206m høje top Alphubel er et rigtigt bjerg, men tilfældigvis ligger landsbyen Dingboche i Nepal i samme højde, og det er i hvert fald ikke et bjerg.
   En anden mulighed vil være at det pågældende punkt skal være et markant højdepunkt i området, men hvad så med en "top" som Langenberg, som er højeste punkt i Nordrhein-Westfalen med intet højere i miles omkreds. Langenberg er et skovklædt højplateau hvor kun en granitsten markerer at denne kvadratmeter tilfældigvis er det højeste punkt.
   En tredie mulighed kunne være at det pågældende punkt skal markere sig tydeligt i omgivelserne, men det vil jo også omfatte "toppen" Sex Carro, med 2091 meter det mest markante punkt set fra Martigny, men som i virkeligheden blot er en skulder på graten, hvor hældningen bliver mindre på vejen op mod gratens højeste punkt længere tilbage.

Langenberg
Langenberg, 843m, højeste punkt i Nordrhein-Westfalen - en top?
Mutkopf
Mutkopf, 1990m, tilsyneladende højeste punkt på Geigenkamm set fra Inntal - en top?

   Det vil derfor altid være et subjektivt skøn, hvorvidt et givet punkt er at betragte som en bjergtop eller ej. Østrigeren Karl Blodig var den første, som i starten af det 20.århundrede påberåbte sig, at have besteget alle 4000-meters toppe i Alperne, og han talte en liste over 59. Men senere i hans erindringer nævner han at han er taget ud for at bestige sin 61. top.
   Selv UIAA har haft punktet oppe på deres dagsorden, og efter en udvalgsbehandling er man kommet frem til nogle rimelig klare kriterier, hvorefter man straks begyndte at tilføje flere underordnede sidetoppe fordi disse tilfældigvis var førstebesteget af en lokal klatreberømthed, og man endte på 80 toppe.
   Og jeg selv har også måttet tage stilling og efter behov ændre definitionerne. Oprindeligt havde jeg et krav om at mindstehøjden for et bjerg var 1500 meter, hvilket holdt indtil jeg lavede min første skibestigning af den 1428m høje top Formokampen i udkanten af Rondane. Og senere faldt toppe som Wurmsitzkogel 3080m og Wildes Männle 3063m i Ötztaler Alpen, da de reelt set blot var underordnede sidetoppe på en lang grat.

   Jeg har derfor for nuværende antaget tre generelle kriterier:

Toppen skal være mindst 30 meter over nærmeste pashøjde.
Toppen skal være et markant punkt i landskabet.
Selvstændige ruter skal føre til toppen.

   Der vil dog altid være diskussion om, hvor markant er "markant" og hvorvidt en given rute nu også er så selvstændig endda. Men der skal jo også være diskussionsstof til de lange og mørke vinteraftner!




Interne links:

Alpine 4000'ere
8000'ere i Himalaya
Bjergbestigning som livsstil
Bjerge i Europa
Bjergbestigning i Schweiz
Bjergbestigning i Østrig
Egne bestigninger
Blog: Møllehøj Danmarks højeste punkt
Galleri: Langenberg
Eksterne links:

Dansk Bjergklub