Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  Bjerghytter  > Første besøg
 
 Opdateret 02-05-07  
Riffelhorn

Det første besøg på en bjerghytte

Når man overnatter på en bjerghytte er der en lang række uskrevne regler der gælder, og hvis ikke du har prøvet det før kan du nemt komme til at træde ved siden af den gængse skik og brug. Nedenstående linier kan derfor tjene som en vejledning til at undgå de værste faldgruber.

For det første er det en god idé at forudreservere en plads på hytten. Dette kan gøres flere dage i forvejen, gerne aftenen før. Du bør dog så vidt muligt undgå at ringe mellem kl. 17 og 20 hvor hele hytteteamet er travlt beskæftiget med aftensmaden. Ved reserveringen oplyser du hvor mange personer I er, hvor længe I bliver på hytten, hvorvidt I ønsker at spise på hytten (halvpension), og gerne også hvilken tur I agter at foretage fra hytten. Sidstnævnte oplysning giver hytteværten mulighed for at placere sine gæster alt efter hvornår der er vækning, ligesom det giver gæsten en naturlig lejlighed til at forhøre sig om de aktuelle forhold på bjerget. Ved reserveringen opgiver du navnet på den person i gruppen, som under opholdet på hytten 'tegner' gruppen over for hytteværten.

Opstigningen til hytten bør finde sted om formiddagen, hvilket der er flere gode grunde til. En af de vigtigste er, at du derved udnytter de kølige formiddagstimer til at komme i højden inden det bliver for varmt. Du når således frem til hytten først på eftermiddagen og har herefter adskillige timer til at hvile ud i, klargøre rygsækken til næste dag eller recognoscere lidt på starten af morgendagens tur. Beregn så vidt muligt at være fremme på hytten inden kl. 16.

Almagellerhütte er en af de få bjerghytter med pool Almagellerhütte er en af de få bjerghytter med pool

Ved ankomsten til hytten parkerer du i første omgang rygsækken på terrassen foran hytten, hvorefter du går ind i hyttens forrum hvor man stiller støvlerne inden man fortsætter til receptionen. I forrummet findes der som regel et udvalg af hyttesko eller tøfler som frit kan benyttes under opholdet på hytten. Har du reserveret plads i forvejen går alting let og smertefrit i receptionen. Du melder dig med det navn der tegner gruppen og bliver her krydset af på listen. Ved samme lejlighed bekræfter du om I skal spise på hytten eller ej. På nogle hytter får man straks anvist hvor man skal sove, mens der på andre hytter ikke er adgang til soverummene før sidst på eftermiddagen. Ved registreringen skriver du navnene på gruppens medlemmer ind i hyttebogen sammen med angivelsen af morgendagens tur. Ofte bliver man spurgt om man er medlem af en af de alpine bjergklubber eller af Club Arc Alpins hytterabatordning, hvis dette ikke er tilfældet kan man - især i Østalperne - opleve at man først får tildelt en soveplads når det bliver aften, idet klubmedlemmer på de pågældende hytter har førsteret til pladserne.

Herefter kan du bruge eftermiddagen til at gøre rygsækken klar til næste dag. På mange hytter findes der små kurve hvor du kan opbevare de sager du ikke skal have med på bjerget, og derved kan man allerede om eftermiddagen gøre sækken klar til næste dag. Isøkser og steigeisen placeres i den dertil indrettede garderobe i forrummet, og såfremt der er afsat plads til det er det mest praktisk også at have rygsækken stående her, således at man begrænser mængden af udstyr man tager med op i sovesalen. Vandflaske, pandelampe, evt. skiftetøj samt personlige værdier bør man dog altid have med op i sovesalen.

Aftensmaden er et kapitel for sig. Hvis hytten er fyldt bliver opholdsrummene ofte forbeholdt spisende gæster, mens selvforplejere henvises til terrassen eller andre steder. Hytteværten sørger for at der er plads til alle, også selv om du måske skal flytte bord for at få puslespillet til at gå op. Menuen består i de højalpine regioner som regel af en treretters dagens menu mens de lavtliggende hytter og de største hytter i Østalperne ofte har egentlig restaurantdrift. På alle betjente hytter kan man herudover købe lette småretter som eksempelvis suppe eller omeletter, også uden for normal aftensmadstid. Er man på halvpension afregnes denne normalt sammen med overnatningen mens drikkevarer og andet ekstra købes kontant; drikkevarerne kan med fordel købes inden serveringen.

Inden du går til køjs skal afregningen foretages. Her betaler du for overnatningen samt halvpension eller morgenmad, således at der ikke er behov for afregning næste morgen. Betalingen finder sted kontant idet det kun er meget få hytter der kan modtage betaling med plastickort. Den tidlige morgenvækning påbyder at man går tidligt til ro, ofte inden kl. 22, og det er en fordel at du i god tid forinden har gjort din soveplads klar. Dels så du ikke skal rode med tæpperne i halvmørket, dels for at naboen på briksen ikke skal tro at sovepladsen er ledig og annekterer halvdelen af den i forvejen begrænsede plads.

Domhütte ligger lige på kanten af Festigletscherens store isfald Domhütte ligger lige på kanten af Festigletscherens store isfald

Om morgenen er der som regel vækning i flere tempi, alt efter hvor tidligt man skal gå fra hytten. Hytteværten forsøger så vidt muligt at gruppere sine gæster efter morgendagens tur, således at dem der skal op kl. 3 ikke sover sammen med dem der kan trække den til kl. 5. Hvis du kun har taget det mest nødvendige med op på sovesalen er det bare med at komme i tøjet, folde tæpperne sammen, snuppe dine få ejendele og så gå ned til morgenmaden. Alt imens alle de andre roder rundt med deres rygsække på sovesalen kan du komme først til både morgenmaden og køen til toilettet. Efter morgenmaden er det blot at hente dit udstyr i forrummet, komme i støvlerne og så komme ud på bjerget. Det udstyr du ikke har brug for på bjerget lader du bare ligge i kurven på hytten indtil du kommer tilbage fra bjergturen.

Når så du kommer tilbage til hytten efter en forhåbentlig vellykket bestigning må du meget gerne melde tilbage til hytteværten at du nu er nede igen, så er der da én potentiel redningsaktion mindre. Husk selvfølgelig lige at smide støvlerne inden du går ind i hytten. Herefter er det tid til at fejre bestigningen med en stor øl! Efter et godt hvil samler du de ting sammen du har efterladt på hytten, pakker sækken påny, og så kan du påbegynde nedstigningen tilbage til dalen.




Interne links:

Hytteindex
Bjergbestigning i Schweiz
Bjergbestigning i Østrig
Eksterne links:

Schweizer Alpen Club
Dansk Bjergklub