|
Med en udstrækning på henved 1.500 km er Zagros bjergene den længste bjergkæde i Iran. Bjergkæden er beliggende i den vestlige del af Iran, og adskiller således højlandet i den østlige del af landet fra de lave dalstrøg i vest ud mod den Persiske Golf og Irak længere i nord. I Zagros bjergene finder man en lang række toppe over 4000 meter, og det højeste bjerg er Zardeh, 4548 meter. For det meste er der tale om gamle bjerge, der takket være tidens tand ofte er forholdvis nemt tilgængelige. Der er dog flere steder hvor erosionen i stedet har efterladt bjergene ganske spidse og tårnagtige i deres struktur. Gletschere findes der ingen af i Zagros bjergene, og bestigningerne vil som regel finde sted over grus og klipper og gennem ørkenagtigt terræn.
Med Zagros bjergenes store udstrækning kan det være hensigtsmæssigt at inddele bjergkæden i fire adskilte regioner: Payeh, Dena, Zardkouh og de nordlige bjerge:
Payeh
udgør den sydøstligste del af Zagros bjergene, og omfatter bjergområderne syd for Kerman og vest for Bam. Bjergene her ligger temmelig spredt, og på grund af den tynde befolkningstæthed vil afstandene ind til bjergene ofte være temmelig store. Bedst vil det være at have adgang til en terrængående bil, med mindre man virkelig ønsker at lave et rigtigt eventyr her! Er de logistiske problemer overstået er det dog teknisk let at bestige bjergene, det er som regel blot at udpege bjerget i horisonten og vandre derop. Det bedste udgangspunkt for ture i Payeh vil være Kerman, der kan fungere som basis for ekspeditioner ind i bjergene. Bam kunne også være en mulighed, men det store jordskælv her i december 2003 har indtil videre sat en stopper for denne mulighed. Det højeste bjerg i Payeh er det 4420 meter høje Mt. Hezar, der er beliggende ca. 40km vest for hovedvejen mellem Kerman og Bam, et andet interessant bjerg kunne være Mt. Lalezar, 4374m.
Dena
udgør den sydlige del af de centrale Zagros bjerge. Dena bjergene er ved den dybe dalgang ved Sirjan tydeligt afgrænset fra Payeh bjergene længere i øst, hvorimod afgrænsningen mod nord til Zardkouh er noget mere diffus. Populært sagt omfatter Dena bjergene nord og øst for Shiraz, der også vil være den by hvorfra man tager ud mod bjergene. Der findes ialt 37 bjerge over 4000 meters højde i Dena bjergene, og det højeste af dem er Mt. Gash Mastan med 4460 meter. Det er dog nødvendigt at indhente nærmere oplysninger herom i Shiraz eller Teheran inden man begiver sig ud i Dena bjergene.
Zardkouh
er således den nordlige del af de centrale Zagros bjerge, og der er også her man finder kædens højeste bjerg, nemlig Zardeh med 4548 meter. Zardkouh omfatter bjergene vest og nordvest for Isfahan, men udgangspunktet for turene vil mere hensigtsmæssigt være den mindre by Shahr-e Kord godt hundrede km kørsel mod vest fra Isfahan. Nordvest for Shahr-e Kord finder man en lang række interessante bjerge, ud over Zardeh kan man også nå andre 4000'ere såsom Dehngan (4017m), Karbush (4294m), Masir (4121m), Shoraran Kouh (4328m) og Oshturan (4070m) samt Zardkouh (4337m), der har givet navn til bjerggruppen. Afstandene er store, men der er i dette område en række tydelige dalgange, der kan hjælpe til med at finde vej. Tidligere har man måtte vandre i flere dage for at nå ind til bjergene, ofte med et æsel til at bære bagagen, men der er i de senere år igangsat en række dæmningsbyggerier for at skaffe drikkevand til Isfahan og byerne ned mod Golfen, og disse byggerier har medført adskillige nye veje frem til tidligere fjerntliggende dale. Der er således næppe nogen tvivl om at Zardkouh bjergene vil påkalde sig stigende opmærksomhed i fremtiden.
De nordlige bjerge
omfatter således den resterende, nordlige del af Zagros bjergene. Her bliver bjergkæden gradvist opløst i mere enkeltstående massiver, blandt andet en større bjerggruppe omkring Hamadan og en mindre i nærheden af Tabriz i nord. Længere mod nordvest fortsætter bjergene over grænsen til Tyrkiet og rejser sig her stejlt til det 5137 meter høje Ararat, som dog ligger på tyrkisk territorium. På den iranske side er jeg ikke vidende om der findes bjerge over 4000 meter, men et af de højere er det 3707 meter høje Mt. Sahand, som forholdsvis let kan nås fra Tabriz. Et andet spændende bjerg kunne være Mt. Alvand (3580m) som bestiges fra Hamadan, og som fuldstændig dominerer landskabet her. Endelig er der blot 20 minutters kørsel fra Kermanshah udfordring til klippeklatreren, idet bjerget Kuh-e Bisotun har en 1000 meter høj SE-væg af kalkklippe. På denne væg finder man et større udvalg af ruter på 4-15 reblængder som let tager det meste af dagen. Nedstigning ved abseil eller ad vandrestien mod nord til landsbyen Bisotun. Bedste tidspunkt for klatring her er fra slutningen af marts til juni eller fra først i september til først i november.
Jeg har ikke selv foretaget bestigninger i Zagros bjergene, endsige besøgt bjergene, så jeg vil derfor afholde mig fra at komme med rutebeskrivelser for Zagros bjergene. Bedste bud for nærmere info er den iranske webside www.mountainzone.ir.
|
Bjergbestigning i Iran Rutebeskrivelser Egne bestigninger |
Officiel iransk side om bjergbestigning i Iran Dansk Bjergklub |