|
|
Du bli'r hvad du spiser
|
Søndag, 07.05.06
|
Den sidste måneds tid eller så er den ene kødskandale efter den anden blevet rullet op i aviserne og på TV. Historier om oksekød og skaldyr, der har tilbragt år efter år i dybfrostlagrenes mørke, for endelig efter fem år eller mere at blive solgt videre til grossister og videre til restauranter, som langtfra altid kender varens tvivlsomme historie. Hvis man så er rigtig uheldig stammer varerne så fra et land hvor der ikke er nogen, eller højst en lemfældig kontrol for diverse sygdomme, og så har vi balladen. Som da over 30 mennesker sidste år blev syge fordi de havde spist salmonella-inficeret carpacchio. Men det kan vel egentlig ikke undre nogen at varen er så ringe som den ofte er. Danmark er et af verdens rigeste lande, men alligevel er det utroligt så meget der focuseres på prisen. Kan man spare en krone eller måske fem på et kilo kød, ja så er den vare langt "bedre", og det er den der sælger. Når man ser de glittede tilbudsaviser er det meget sjældent at der skrives noget om kvaliteten, det er blot priser, priser og priser der skrives om. Og hvis endelig der skrives noget der giver indtryk af kvalitet, ja så er det præcis det det er, at give en ganske almindelig sekundavare indtryk af, at den er noget specielt. Enhver kan vel sige sig selv, at hvis man køber fem frosne kyllinger for hundrede kroner, ja så får man hvad man betaler for. Der er ikke noget dyrevelfærd, og kyllingerne er stuvet sammen på alt for lidt plads i deres korte liv. Svinene på visse besætninger herhjemme, og især i udlandet, får deres regelmæssige dosis antibiotika for at de kan holde sig "raske" længe nok, og kreaturerne får et skud hormoner så de kan vokse til hurtigere - og fodres i øvrigt af med kraftfoder der kan indeholde resterne af deres slagtede kolleger. Jo, her går det godt. Jeg er ikke den eneste som flere gange har stået foran supermarkedets bugnende køledisk og konstateret at der ikke rigtigt var noget jeg gad sætte mine tænder i. Hvorefter jeg er gået til min lokale fiskehandler, hvor jeg kan være sikker på at varen er frisk.
|
|