Navigation:    
Start  >  Blog 
> 21. juli 2009
 
Foregående    Index    Dette tema 

  Dansk whisky på egen malt Tirsdag, 21.07.09

Som det måske vil være nogen bekendt fik Danmark sin første nationalpark sidste år, idet Nationalpark Thy blev vedtaget ved lov, således at det udstrakte areal mellem Limfjorden og Hanstholm med de åbne klitheder er blevet bevaret for fremtiden. Men nationalpark eller ej, så bliver området ikke reduceret til en støvet museumsgenstand, tværtimod åbner nationalparken for muligheder som vi knap havde før. I Stauning er der åbnet et destilleri med det lovende navn Stauning Whisky Destilleri, og allerede fra nationalparkens åbning har fyrene bag destilleriet søgt om tilladelse til at sanke urter i nationalparken til kommercielt brug, en tilladelse som de heldigvis har fået. Allerede nu hygger det kommende bryg sig i tønderne, men først i 2012 er whiskyen modnet så meget at den officielt bliver frigivet. En foreløbig duftprøve virker dog meget lovende, med en fin karakter af tørv, som vi kender det fra Skotland. Destilleriet har dog også kontrol over alle faser af fremstillingen - bygmalten producerer de selv, hvilket der faktisk er en del whiskyproducenter i Skotland, der ikke kan bryste sig af, og tørven der giver den karakteristiske røgede smag ved tørringen af malten, bliver leveret fra Klosterlund Museum ved Herning. For tiden har destilleriet to typer på lager, dels en 'normal' single malt hvor det spirede korn er blevet tørret i en normal tørreovn, dels en røget version, hvor kornet tørres i den føromtalte tørverøg. Begge whiskyer bliver, som det er planlagt, solgt direkte fra fadet som cask strength, hvilket for tiden betyder et alkoholindhold på 63,5%, en styrke der nok vil falde lidt efter at englene har taget deres andel, den såkaldte 'Angel's share', som det hedder i Skotland. I øvrigt finder jeg det pudsigt at producenten fra Stauning selv kalder den færdige whisky for gyldne dråber! Efter endt destillation er den nyfødte whisky blevet hældt på næsten nye bourbonfade, men det er hensigten at der i fremtiden godt kan eksperimenteres mere med fadlagringen, således står både tidligere sherry- og portvinfade højt i overvejelserne for den kommende produktion. Skulle man have lyst til at smage Staunings gyldne dråber kan man allerede nu forhåndsbestille sin egen flaske. Men man må altså vente tre år før man får lov til at smage!
www.stauningwhisky.dk

Eksterne links på denne side overvåges ikke og garanteres derfor kun på uploadtidspunktet.
Informationer om ændringer samt kommentarer i øvrigt modtages gerne på blog@viaalpina.dk.