|
|
Hvad er der galt med hestekød?
|
Søndag, 10.02.13
|
I de seneste dage har der været rullet en større skandale op rundt omkring i Europa, hvor det, der egentlig skulle have været oksekød, og er blevet solgt som sådan, har vist sig, delvist at være hestekød. Skandalen begyndte at rulle da de irske fødevaremyndigheder den 15. januar fandt hestekød og svinekød i fødevareprodukter, hvor der kun skulle have været oksekød, og så er det jeg spørger, hvad der egentlig er galt ved at der er hestekød i lasagne eller andre færdigretter? Personligt har jeg jo flere gange lavet en god hestebøf til mig selv, omend jeg må sige, at det er sjældent at supermarkedet har hestekød i køledisken. For hestekød smager jo ganske udmærket, blot med en lidt mere sødlig smag. Og for tiden, hvor messen Copenhagen Cooking afholdes taler man jo også positivt om hestekød. For der er da ikke noget galt i at spise en hestebøf engang imellem, men medierne kører et hysteri op, som om lasagnen var spædet op med inficeret rottekød i stedet. Men som udgangspunkt tager man jo ikke skade af at spise hestekød, så længe det bare har været opbevaret korrekt og under køl eller frys i hele kølekæden. Derimod er det uheldigt hvis der også har været blandet svinekød i varen, med tanke på muslimer, som jo af religiøse årsager ikke kan forliges med at spise svinekød. Og mens de forskellige europæiske fødevaremyndigheder har mere end travlt med at sende aben videre til andre har man på den ene side afdækket den ene leverandør efter den anden, som uforvarende har fået hestekød ind i produktionsmaskineriet, og på den anden side forsøger at finde ud af, hvorfra det famøse hestekød kommer. Hvilket ikke er nemt, for i dag er det stort set umuligt at afdække, hvor forskellige fødevarer kommer fra. Eksempelvis har de franske myndigheder fundet hestekød fra firmaet Comigel, og det kød skulle være blevet købt fra en fabrik i Luxembourg, som har fået det fra et andet fransk firma, som har købt det hos en cypriotisk mellemhandler med en hollandsk forbindelse, der har fået kødet fra Rumænien. Og her er det bare en enkelt ingrediens der bliver undersøgt. Men med tanke på alle de ingredienser der er i færdigvarer, som ikke bare kan blive fremstillet på den samme maskine, er der ikke noget at sige til, at der ikke er råd til den højeste kvalitet når ingredienserne skal fragtes i lastbil over hele Europa og ikke må koste for meget. Heldigvis er jeg jo ikke til frosne færdigretter og laver hver aften min mad fra bunden. Så ved man jo hvad man får!
|
|