Navigation:    
Start  >  Blog 
> 13. september 2016
 
Foregående    Index    Dette tema 

  Privatisering er naturligvis ikke lykken Tirsdag, 13.09.16

I dag havde Politiken to interessante artikler, som ikke umiddelbart havde noget med hinanden at gøre, men som på hver sin måde udstiller tåbeligheden i regeringernes politikker om privatiseringer, uanset om den så smykker sig med blå eller røde farver.
Den første artikel omhandlede lyksalighederne ved privatiseringer. Det har jo i lang tid været det eviggyldige mantra, at vi her i Danmark kunne spare millioner ved at lade private udbydere udføre samfundsnyttige aktiviteter i stedet for at lade dem udføre af kommunale eller andre offentlige entreprenører. Selv om jeg aldrig har forstået at det skulle kunne gøre det billigere at få en tredie aktør ind, der jo i sagens natur kun er sat i verden for at tjene penge. Hvordan det skulle kunne gøre det billigere for forbrugerne har jeg altid haft svært ved at se. Finansministeriet og Energiministeriet har tilsammen betalt konsulentfirmaet McKinsey 4 millioner kr. for at udarbejde en rapport, der viser at der kan spares mange millioner på landsplan hvis man tillader private varmeforsyningsselskaber at tjene penge på forsyningen, hvilket ikke er tilladt i dag. Men energiselskabet Eon har gjort det - med det resultat at varmeudgiften for forbrugerne i Skævinge, Gørløse, Meløse og St.Lyngby fik fordoblet deres varmeregninger, og de private forsyningsselskaber har de absolut højeste leverancepriser herhjemme.
Den anden artikel omhandlede den gamle traver om gældskrisen i Grækenland, hvor det ses som et stort problem, at Grækenland kun har gennemført to af 15 aftalte skridt for at kunne få udbetalt sin næste rate for at landet ikke igen skal risikere at gå rabundus. De manglende skridt er dog overvejende af teknisk karakter, blandt andet at der skal udpeges en uafhængig bestyrelse til den græske privatiseringsfond, og det har længe stået øverst på listen over kreditorernes krav, at Grækenland får sat mere fart på sit privatiseringsprogram, blandt andet ved privatisering af havnen i Thessaloniki og den nye lufthavn i Athen. Således forventer den græske regering 'kun' at kunne skaffe 42-52 mia. kr. ved privatiseringer, mens kreditorerne forventer at Grækenland skulle kunne hente 372 mia. kr. ved privatiseringer.
Men når man kombinerer disse to artikler kan jeg ikke undlade at tænke på, at grækerne måske er mere fornuftige end kreditorerne. For de ved tilsyneladende godt, at privatiseringer kun skaber større udgifter for landet - hvilket de tydeligvis ikke har råd til.

Eksterne links på denne side overvåges ikke og garanteres derfor kun på uploadtidspunktet.
Informationer om ændringer samt kommentarer i øvrigt modtages gerne på blog@viaalpina.dk.