|
|
Ensartet byggestil i vestlige Iberien
|
Tirsdag, 01.10.19
|
For en halv snes år siden var jeg stadig aktiv som den danske repræsentant for bjergsport i Danmark ved den årlige generalforsamling i UIAA, som dette år blev afholdt i Porto i Portugal. Ligesom de øvrige år havde den arrangerende klub organiseret en ekskursion ud i området, således at deltagerne ved et besøg i en af landets nationalparker selv kunne få syn for sagn om hvad man i Portugal gør for at udbrede kendskabet til landets bjerge, hvilket medførte følgende uddrag fra min dagblog:
"Selv om naturen her var meget forskellig fra den jeg kender i Alperne, var der overraskende mange kulturelle ligheder med de alper jeg kender. Ligesom tidligere i Alperne sker der her stadig en vis migration med kvæg fra de højtliggende græsgange om sommeren til de lunere dalgange om vinteren, men da der ikke findes gletschere eller større uoverstigelige bjergkamme er hele massivet et sammenhængende område. Nationalparken ligger lige på grænsen til Spanien, og med de uroligheder der med tiden har været hen over grænsen, er der adskillige steder i sin tid blevet opført borge til at forsvare landområdet. Resterne af et af dem, Castello Laboreiro, besøgte vi så om eftermiddagen, inden vi vendte tilbage til bjerghytten ved rifugiet."
Denne borg var dog ikke den eneste borg jeg besøgte i Portugal, og da jeg for en måneds tid siden var i Galicien blev jeg overrasket over den lighed der var mellem borgene og forsvarsværkerne i Galicien og i Portugal. Så i den sammenhæng var det tydeligt nok at traditionerne i Galicien og Portugal ikke var fjernt fra hinanden. Specielt på forsvarsværkerne var det karakteristisk at de begge steder havde udsigtstårne til forsvarerne i den samme stil. Hvilket jeg ikke bare så i Vigo, men også i Valença - som blot ligger ca 30 km fra den nationalpark vi besøgte i Portugal.
Dagblog 8. oktober 2009: Vandring i Peneda-Gerês nationalparken
|
|