|
|
Mere alternativt end godt i Stavanger
|
Lørdag, 18.11.23
|
En god ting ved Quality Airport Hotel Stavanger var, at en righoldig morgenmad var inkluderet i prisen - som det jo oftest er traditionen på norske overnatningssteder. Men for mig var maden mere moderne end godt var, for det virkede som om at det var en af de moderne helseguruer der havde stået for en del af menuerne. Der var dog en god basal morgenmad at vælge imellem som jeg kendte den, for der var både havregryn og flere forskellige cereals at vælge imellem. Men mælk, som jeg kendte den hjemmefra, var åbenbart et ukendt begreb her i Stavanger. I stedet havde de et helt arsenal af forskellige alternative "mælkeprodukter", som aldrig havde set skyggen af en ko, som fx mandelmælk! Jeg er godt nok vidende om at oksekød klimatisk set ikke er det bedste man kan indtage, men jeg har altid set det som at gå over stregen når man fornægter mælk, som jo altid har været en væsentlig del at min kost i mere end treds år. I det mindste kunne jeg dog vælge mellem flere varianter af yoghurt, og æg og bacon havde de skam også på buffeten - men at de overhovedet havde det på buffeten skyldtes nok at bacon'en jo er lavet af svinekød og ikke oksekød. Til gengæld var der et godt udvalg af marmelader, og specielt fandt jeg deres blåbærsylt lækker, som måske endda var økologisk. Så til en vis grad kunne jeg fylde morgendepotet op med brød og marmelade. Frokost gik de let hen over, men det er jo traditionen her i Norge, hvor man spiser en god og righoldig morgenmad og går på den hele dagen, eventuelt med en tur-madpakke til midt på dagen, for sådan en kunne man bestille hos tjenerne. Mod betaling, naturligvis! Allerede i Oslo havde jeg bemærket at de havde taget forskud på juleglæderne, ikke blot med den nyfaldne sne, men også med julepynten overalt i lufthavnen, og det selv om det kun var midt-november. Her på hotellet i Stavanger havde de udskiftet det sædvanlige menukort med julemad, og samme dag som jeg ankom havde jeg valgt en fiskesuppe med forel, som ikke var helt ringe. Men onsdag aften måtte jeg vælge maden fra deres 'julekort' da det normale menukort var lagt til en side, og jeg valgte derfor en svingende omgang pinnekjøtt med rotmos, da det var en særlig juletradition her på vestlandet. Dette pinnekjøtt var ifølge menuen lavet på lam, og det forsøger jeg altid at vælge hvis jeg har mulighed for det, selv om det nok var nogen tid siden at det lam havde været lam. For jeg tvivler stærkt på at det var lavet af lam, for på mig virkede det som om det var lavet på fårekød, og det fik erindringer frem i mig om det fårekød jeg havde gumlet i da jeg i 1979 havde været på Utsira længere ude i havet og et par timers sejlads nordvest for Stavanger. Og dette pinnekjøtt blev heller ikke nogen succes for mig!
|
|