Bjergklubbens første rebledertur gik til Saas Grund i ugen efter sommertræffet, og med sammenlagt 32 bestigninger på 8 bjerge i løbet af den uge kan turen kun karakteriseres som en succes. Vi var blevet kraftigt opfordret af redaktøren af nærværende tidsskrift til at skrive et indlæg om turen, og under en fællesspisning blev vi enige om at stille med et bidrag hver.
Lars: Fluchthorn (3790 meter) skulle det være. Stor nok til at være med på turistforeningens lille oversigtskort, men for lille, dvs. under 4000 meter, til at andre værdiger den et blik. Britanniahütte er det naturlige udgangspunkt for en tur på Fluchthorn. En smukt beliggende hytte med udsigt til Monte Moro passet, ud over Allalin gletscheren og til Fluchthorn og Strahlhorn. Hytten er overrendt i weekender med godt vejr, men Jan bookede let plads til alle fra mandag aften. Hytten er tilgængelig for alle. De seje går den ganske vej fra Saas Grund, mens de magelige kan nå hytten via Felskinn, hvor liften fra Saas Fee tager slæbet op til 3000 meter. Herfra er der en gletscher highway på 30 minutter frem til hytten. Vel fremme ved hytten er det naturligt, lige at nappe de 40 højdemeter op til områdets mest besøgte 3000 meter top, Klein Allalin. Det er sofa-alpinisme når det er bedst. Man er aldrig længere væk fra hytten end man kan dufte et krus velskænket øl. Tilgangen til Fluchthorn over Allalin gletscheren er tilpas lang og kræver en alpin start. Dvs. op kl. 0245, morgenmad fra 0300 - 0330 og så af sted. Med en god halv nats søvn er det heller ikke noget problem. Udfordringen består i at få sovet, når der statistisk set er 25 procent af sovesalens beboere der har hang til en mere eller mindre støjende vejrtrækning. Men op kom vi og inden vi helt var blevet vågne stod vi under den klareste stjernehimmel i en lun og stille nat. 8 personer i 2 reblag og så af sted. Alle andre parties valgte den lige vej ned til gletscheren, mens vi vidste bedre og forsøgte at lave en ny sti. Den var ikke kortere men så afgjort mere afvekslende og inden længe var vi på selve gletscheren. Vel ned på gletscheren bød rutevalget ikke på de store udfordringer. Konturerne af de største sprækkepartier trådte tydeligt frem og den relativt store snemængde dækkede resten. En relativ flad strækning førte os over Allalin gletscheren. Vi trådte over et par enkelte synlige spalter og små bække med smeltevand. Rutevalget bød ikke på vanskeligheder og vi bevægede os frem i overensstemmelse med guidebogens tidsangivelse. Mens solen langsomt gav farver til de omgivende toppe trak vi op på den brede snegrat der leder op til Fluchthorn. Vel oppe på graten holdt vi det første hvil, hvor vi nød solens fremkomst og den fine udsigt til Monte Moro passet. Det var også signalet til at dele os i to grupper. Det jyske turboteam med Jesper og Robert ønskede at fortsætte fra Fluchthorn til Strahlhorn (4.190 meter) og havde brug for et højere tempo. Så nu hvor stigningen op til Fluchthorn for alvor satte ind var vi et reblag på 6 personer. Meget sikkert men knap så hurtigt.
Allan: Efter toppen gik det i fuldt firspring ned over mod hytten. Efterhånden som vi nærmede os hytten kom der flere og flere sorte skyer ind fra Italien. Så da vi havde bundet os ud af rebet ved slutningen af gletscheren, begyndte vi at gå hastigt videre for at nå hytten. Da vi alle havde nået hytten gik de fleste videre hen til liften der kørte ned til Saas-Fee, men da jeg havde en del lejrudstyr deponeret her i hytten måtte jeg bruge noget tid på endnu en ompakning. Derefter begav jeg mig også mod liften, hvor jeg lige nåede at sige farvel til Jesper som ville gå ned til campingpladsen.
Robert:
Jesper: Kl. var 5 da vækkeuret ringede og jeg sprang ud af teltet og begyndte at indtage min morgenmad. Jeg var på campingpladsen i Saas Grund 1.573 meter over havet. Det var en kølig morgen og jeg var "tændt" og samtidig spændt på, hvordan det skulle udvikle sig. 2.437 højdemeter og retur er bestemt sin sag og var nomineret til at tage i alt 10 timer. 2½ til Weissmieshytten og derefter 4 timer til toppen. Nedstigningen ville ca. kunne gøres på den halve tid. Godt gående med et minimum af oppakning: vand, brød, chokolade, samt mine steigeisen og gamacher, nåede jeg op til hytten, hvor nogle var ved at stå op og andre var på vej mod nye oplevelser, men der var ingen der gik mod Fletschhorn og Lagginhorn. Det var nu ca. 2 timer siden jeg startede, så tempo var der også på og jeg var stadig ved godt mod. Det gik så godt, at jeg ikke fik "drejet af" mod Lagginhorn gletscheren, men kom om på nordsiden af graten. Det fandt jeg senere ud af, men skønnede at det ikke kunne svare sig at vende om. Jeg fandt en smal kløft at klatre op ad og der kunne jeg godt have brugt min isøkse. Efter en del mix-klatring og en god portions vilje kom jeg op på kammen, hvor jeg lige fik hilst på det sidste reblag, som var på vej ned. Ca. 1 time senere stod jeg på toppen i 4.010 meter. Smukt, men meget blæsende og koldt, så det blev ikke til det lange ophold, men blot lige at få placeret kameraet og udløst selvudløseren, så endnu en 4.000 meter kunne komme i fotoalbummet. Skyerne begyndte at trække ind over toppen og jeg satte næsen i høj fart mod dalen. Denne gang tog jeg så turen ned over kammen og ud på Lagginhorn gletscheren og fik ideen om at tage turen på Jegihorn inden turen helt gik hjem. Jeg vidste nemlig at Robert og Pernille var på bjerget, da de havde besluttet sig at prøve klettersteig ruten. Jeg tog dog "normalruten" da jeg vidste at de ville komme den vej ned. Sjovt var det derfor, da jeg mødte den på toppen, idet vi alle tre ankom på samme tid, men fra hver sin side. Vi gik derefter sammen til Saas Grund med et lille hyggeligt ophold hos en restaurant i Triftalp. Efter en tur på omkring 6.000 højdemeter (ca. 3.000 hver vej) var kroppen godt brugt og man kunne virkelig mærke at man havde lavet noget så endnu en dejlig dag i alperne kom til sin afslutning.
Pernille: I betragtning af at det var hyggedag, tillod vi os den luksus at tage kabineliften op i 2400 meters højde. Kort efter Weissmieshütte iførte vi os hjelm, sele og klettersteig-reb. Der var heldigvis kun ganske få mennesker længere oppe på ruten. Ruten gik stejlt opad, men dog ikke mere, end at jeg kunne vænne mig til "klik-i-og-klik-ud"-bevægelserne. Robert satte sig for at gennemføre ruten uden brug af "hjælpemidlerne", d.v.s. de trin, som var sat i klippen visse steder for at lette opstigningen. Jeg havde imidlertid nok at gøre med at huske teknikken og bevæge mit korpus opad. Da vi længere oppe ad bjerget nåede de fastspændte, lodrette stiger, blev det rigtigt spændende. Klettersteigen var spritny (år 2000) og derfor nogenlunde sikker, men alligevel pumpede adrenalinet, og mine håndflader var lettere klamme. Vel oppe på for-toppen til Jägihorn indtog vi vores frokost med et flot kig ud over en række "firetusindere". Efter en kort travers ind over kammen mellem for-toppen og selve Jägihorn - der var LANGT ned til begge sider - steg vi de sidste 100 højdemeter op til korset på toppen. Mine små "akademiker-hænder" var nu efterhånden også slemt slidte af at have klamret sig til den hårde stålwire. I samme øjeblik vi trådte de sidste 5 skridt hen mod korset, steg Jesper tilfældigt op fra den modsatte side - fra den almindelige gangsti mod toppen, han var "på vej tilbage" fra Lagginhorn. Gensynsglæden var stor, og vi fik taget det obligatoriske top-foto. Turen var i brochuren normeret til 6-7 timer, og det var lige præcis, hvad den også tog for os. Alt i alt en fornøjelig, anderledes, men bestemt også anstrengende tur, som klart kan anbefales.
Jan:
Linda: Med erfaringerne fra Fluchthorn behøvede vi dog ingen guide, blot godt vejr og en smule planlægning. Planen var følgende. Første morgenbus fra Saas Grund til Saas Fee. En af de første lifter til Felskinn og derefter metroen til Mittel Allalin i 3.454 meter højde. Lifter i den højde og på en fin gletscher betyder en masse skiløbere der har taget fejl af årstiden. Allerede i køen til Felskinn følte vi os hensat til et overrendt fransk skisportssted i uge 7. Men op kom vi og omkring kl. 0930 stod vi klar til de sidste 560 meter op til Allalin. 2½ time op og 1½ time ned. Vi var langt fra alene på bjerget. Der var vel de første 6-8 grupper, der tonsede op mod toppen, heraf mange med guide. Det var således ikke svært at finde vej. Til gengæld krævede overhalinger samarbejde, især når alle seks mand skulle udenom i et hug. Rutevalget i godt vejr er let og byder under de forhold vi havde kun på en enkelt større gletscherspalte. På opturen valgte vi at springe over hvor den var smallest og på vej ned valgte vi en snebro som vi havde se alle guiderne bruge. Resten var bare almindeligt middelhårdt arbejde. På toppen var vi stadig begunstiget med perfekt vejr i form af sol og vindstille. Udsigten var super og vi kunne udpege alle de toppe som vi vil bestige næste gang. Efter det obligatoriske topbillede med alle mand omkring korset var det tid for nedturen. Vi skulle jo gerne kunne nå en god frokost i Saas Fee. Hvor vi havde været seks personer op skulle reblaget ned kun være på fire. Robert og Jesper er af den overbevisning at bjerge primært er skabt for at man kan løbe ned af dem på ski. I mangel af en lift til den sidste halve kilometer havde de valgt at slæbe ski og støvler med hele vejen til toppen. Det medførte en del kommentarer på vej op, ikke mindst ved overhalingerne. Nu skulle projektet så stå sin prøve. Men hvad er 500 højdemeter på ski? 2-3 minutter og det er overstået. Godt så det ud og mens sneen blev mere og mere blød for os andre kunne Jesper og Robert nyde en formiddagsøl på terrassen i Mittel Allalin. Vi andre nåede ned inden for den normerede tid. Godt brune, en oplevelse rigere og med stor lyst til flere - også selv om vi skal gå hele vejen op.
Bjarne: Efter et kvarters tid på toppen vendte jeg næsen nedad igen. Nede på klippegraten var sigtbarheden en overgang så ringe at jeg havde lidt problemer med at finde et egnet sted at komme ned på snefeltet, men det lykkedes til sidst. Herefter gik det i flyvende fart nedover, selvom jeg sank op til en halv meter ned i sneen for hvert skridt. Indenfor guidebogstiden nåede jeg, med et stort smil på læben, ned til Jan, som ventede på mig. Succesen blev fejret med en gipfelschnaps i Almagellerhütte før den videre tur ned til campingpladsen. En perfekt afslutning på en kanongod tur. |