Hallandsleden
Etape 2: Knäred - Simlångsdalen
Hallandsleden 3-5
37km, 2-3 dage
Med udgangspunkt i Halmstad er denne etape på Hallandsleden nem at nå, da både start- og slutpunkt kan nås med bus fra Halmstad.
Denne etape fører først gennem et puslespil af græsmarker, skove og landbrugsområder, men bliver efterhånden mere skovpræget, som vi bevæger os mod nord. Der er dog også afsnit med behagelig hedeland, specielt i og omkring naturreservatet Mästocka. Mod slutningen krydses Fyleån, der er hovedvandløbet gennem Simlångsdalen.
Ruten følger overvejende skovstier af forskellig bredde; der er nogle stier, der knap nok er hjulspor, men der er også korte strækninger med brede asfaltveje, dog uden nævneværdig trafik. Ruten er generelt tilfredsstillende markeret hvor der er behov for det, omend ikke så udbredt som man måtte kende det fra Skåneleden.
Kort: Terrängkarten blad 514 Markaryd og 522 Halmstad samt evt. Hallandsleden/ Södra delen (i samtryk med rutetips).
Passage af Blankån ved det tidligere mejeri.
Henrejse
Fra København tager man Øresundstoget mod Laholm eller Halmstad, og fra begge disse byer er der busforbindelse med Knäred. I begge tilfælde skal man dog som regel skifte bus i Laholm Busstation. Fra København vil det bedste valg som oftest være via Laholm, og tager 3-4 timer alt inklusive.
Find køreplan her
Dagsetaper
Dag 1: Knäred - Mästocka, 17km
Dag 2: Mästocka - Simlångsdalen, 20km
Hjemrejse
Fra Simlångsdalen kører bus cirka hver anden time mod Halmstad, hvorfra der kører Øresundstog til København. Samlet rejsetid cirka 3½ time alt inklusive.
Find køreplan her
Turbeskrivelse
Dag 1 Knäred - Mästocka, 17km
Det er altid lidt bøvlet at få begyndt rigtigt på en vandretur, specielt når vandreturen begynder i en by. Og selv om Knäred er en meget lille en af slagsen kan det også her være lidt vanskeligt at finde den rigtige vej ud af byen. Men når først vi er kommet ud af byen og er kommet på det rigtige spor er det såmænd nemt nok at finde vej. Fra busstoppestedet ved kirken går vi nogle få meter tilbage i den retning som vi er kommet fra med bussen og drejer så til højre ned over Krokån. Umiddelbart efter drejer vi til venstre ud ad en skovsti langs Krokån, som vi få hundrede meter senere krydser tilbage over for at nå landevejen mod Mästocka, som vi følger mod nord. Denne landevej kan også mere enkelt nås ved at vi fra bussen går et par hundrede meter mod vest og her drejer til højre ad landevejen.
I det følgende følger vi markeringerne højre og venstre om landevejen, men ved Vegefors, 3km fra Knäred, krydser vi Krokån igen, og vi ser herefter først denne landevej igen når vi er fremme ved Mästocka. Vi når frem til en rullestensås, der adskiller Vestersjöarna fra Krokån, og når vi nærmer sig Körsveka krydser vi Krokån en sidste gang, 6km. Nu følger afvekslende skovstier/skovveje gennem halvåbent landskab, og vi krydser en lille å over tre store trædesten, som vidner om, at det i gamle dage, dengang man klarede sig uden veje og ikke havde brug for mere end en hest, var her, at vejen førte til Körsveka. Vi fortsætter gennem en tilgroet mose og når Bollaltebygget, som er en fredet gård fra 1700-tallet, 8km. Efter en god km på en god skovvej drejer vi atter ned ad en skovsti, som fører ned til Blankån, som er udløbet fra Killebergssjö. Her lå i sin tid et mejeri, som brugte åens vand til at køle mælken ned med. I det videre forløb krydser vi Blankån og fortsætter ad den sti, som man dengang brugte til at fragte mælken i junger til mejeriet fra Killeberg. Broen over åen er pr. oktober 2012 noget mangelfuld, men de stolper, der bærer broen, er såmænd solide nok, 12km. Vi når frem til en større landevej, 15km, som mod venstre fører det sidste stykke ind til Mästocka. I det markante vejkryds her, 16½ km, fortsætter vi ligeud et par hundrede meter inden vi drejer til højre ad en lille skovsti og ned til en badeplads. Her ligger denne etapes overnatningsplads med vindskydd, bålplads, toilet og uforstyrret udsigt mod vest.
Dag 2 Mästocka - Simlångsdalen, 20km
Fra overnatningspladsen ved Mästocka har vi en fortrinlig udsigt over naturreservatet med samme navn, der viser hvorledes store dele af Halland i gamle dage så ud, med store hedeområder langt ind i landet fra kysten. I dag sørger det fredelige skotske højlandskvæg for, at dette indtryk bliver bevaret og heden ikke springer i skov igen. Fra lejrpladsen går vi til højre langs Björsjö til landevejen mod Halmstad, som vi følger ind i naturreservatet. Nu følger vi den markerede sti ud over heden og op over et bakkedrag. Alt for hurtigt er heden til ende og vi dykker ind i skoven, som vi følger stort set resten af dagen, og som til at begynde med kan være noget sumpet. Ruten videre frem bliver dog langsomt bedre og mere fast, og kort ført Brostorpaån krydser vi en bivej. Brostorpaån krydser vi over en uventet solid stålbro, 5km. Den konstant godt markerede vandresti fortsætter gennem granskoven, hist og pist med løvtræer for at mildne det bastante indtryk af granskov, passerer udenom Linghult og når igen frem til den landevej vi forlod efter Mästocka, 10km. Denne gang drejer vi dog til højre, i retning mod Mästocka, men efter cirka 400m drejer vi til venstre og fortsætter mod nord. Skoven bliver nu mere blandskovspræget, afbrudt af større græsarealer, og vi ser tit og ofte, at den nord/sydgående højspændingsledning aldrig er langt borte. Vi når frem til Gårdshult, som skulle være et af Hallands bedst bevarede kulturlandskaber, og derfor er bevaret som naturreservat. Her findes et museumsjordbrug med små agre med gamle kornsorter, og på de tilgrænsende enge holdes væksten stadig nede med le. Her findes også en overnatningsplads med vindskydd og bålplads hvis man gerne vil udstrække turen med en ekstra dag, 16km.
Vejen videre frem fører så småt ned ad bakke i retning mod åen Assman, og vi kan efterhånden høre den brusende lyd fra vandfaldet Danska fall nærme sig. Dette vandfald har fået sit navn fra et sagn, om at svenskerne i krigen mod Danmark i 1676 skulle have lokket de danske soldater ud på en ustabil bro ovenfor vandfaldet, og da broen styrtede sammen skulle det have kostet mange danske soldater livet. Svensken er dog ikke længere så fjendtligt indstillet, og i dag kan man sagtens nyde vandfaldet uden at få våde fødder eller det der er værre, 18km! Den markerede sti fører nu mod vest ned i en dal med afløbet fra Skällåsasjön, og i stedet for at følge asfaltvejen ud følger vi i stedet afløbet ned til Brearedssjön, 19km. Nu følger en skøn men kort promenade langs søbredden indtil vi kan krydse Fyleån, som er Brearedssjöns afløb gennem Simlångsdalen. På den anden side af broen krydser vi terrassen for den tidligere Bolmensbanen, i dag cykelsti, og når snart op til hovedvej 25 mellem Ljungby og Halmstad, og henved 100m til højre finder vi busstoppestedet for bussen mod Halmstad, 20km.
Vandret april 2011 med Allan Hilliger
Vandret oktober 2012 med Peter Faulder
|