Navigation: Quicklink   
Start  >  Vandring  >  Sverige  >  Skåne  > Sverige på langs,
Etape 2
 Opdateret 22-06-06
1 2 3 4 5
Skäralid

Sverige på langs

Etape 2: Rolsberga - Genarp
Skåneleden / Nord till Sydleden 10b-16a

50km, 3 dage
Som de andre sydlige etaper af den lange vandretur på langs af Sverige er også denne etape "vendt om", idet langt det meste af etapen følger Skåneledens "Nord till Sydleden", og ved at vandre fra nord mod syd vandres i samme retning som den officielle turbeskrivelse. Med udgangspunkt i Rolsberga, en trafikplads for pendlere til Malmö, fører denne etape os fra de store flade partier omkring Skånes største sø Ringsjön over højdedraget mellem Ringsjön og Vombsletten og videre over de mest markante dele af Romeleåsen til den nordligste del af naturbeskyttelsesområdet Häckeberga. Som etape 3 var den nordlige del af dette område i starten af forrige århundrede gennemkrydset af jernbaner, men de fleste er nu nedlagt og danner her adskillige steder underlag for Skåneleden. Den sydlige del af ruten forløber derimod overvejende ad fine skovstier. Etapen tager sin afslutning i den lille by Genarp ca. 25km øst for Malmö.

Hele ruten er afmærket med orange bånd eller farve på træer og stolper.
Kort: Skåneleden/Nord till Sydleden del 2 samt evt. del 1 (i samtryk med rutebeskrivelse).


Ved Kävlingeån krydser man den gamle jernbanebro for at nå frem til Revingeheden ved Krankesjön.
Ved Kävlingeån krydser man den gamle jernbanebro for at nå frem til Revingeheden ved Krankesjön.

Henrejse

Fra Malmö kører pågatåg og Øresundstog til Lund, herfra kører SkåneExpressen i 2-timersdrift til Rolsberga, endvidere har SkåneExpressen også en del ture direkte fra Malmö til Rolsberga. Samlet rejsetid cirka tre kvarter.
Find køreplan her



Dagsetaper

Dag 1: Rolsberga - Rövarekulan, 3km
Dag 2: Rövarekulan - Krankesjön, 22km
Dag 3: Krankesjön - Genarp, 25km



Hjemrejse

Fra Genarp kører der lokalbus minimum hver anden time ind til Malmö, rejsetid cirka tre kvarter.
Find køreplan her




Turbeskrivelse

Dag 1    Rolsberga - Rövarekulan, 3km
   Fra busstoppestedet i Rolsberga når man umiddelbart Skåneleden, der her passerer ad den gamle landevej direkte syd for E22. Man følger Skåneleden mod øst, men ved først givne lejlighed går det til højre op mod den store gård Hejdeholm, 1 km. Bag gården fortsætter vejen frem til overnatningspladsen ved Rövarekulan, med vindskyddet beliggende til højre for ruten inde i en lille lund direkte op mod naturreservatet af samme navn, 3km. Med en tidlig start kan man i øvrigt uden problemer gå både denne og den næste etape på en enkelt dag.

Dag 2    Rövarekulan - Krankesjön, 22km
   Ved overnatningspladsen skifter man kortguide til den sydlige del og fortsætter mod syd ind i Rövarekulans naturreservat. Brååen har her skåret sig ned i terrænet på dens vej mod Pinedalen, og ligesom i denne dal er der også her en interessant flora og fauna. Den øst/vestgående landevej krydsede tidligere åen her, og som dengang krydser vi åen over den gamle stenbro fra 1870. Området her var i forne tider hærget af landevejsrøvere, som havde gode gemmesteder i den trange dalgang. Vi vandrer den nordvendte dalskråning en rum tid med en flot udsigt over den snævre dalgang inden stien drejer fra mod syd og fører op til Löberöd, 3km, med busforbindelse og købmand. Vi følger her en stump af den nedlagte jernbane mellem Eslöv og Tomelilla og drejer snart efter mod syd ned gennem det udstrakte landbrugsområde som er Sveriges kornkammer. Ad mark- og landeveje når vi frem til lejrpladsen ved Höghult i endnu en lille lund, hvor frokostpausen kan holdes, 11km. Bemærk at vandposten her blev lukket i august 2002 på grund af for ringe vandkvalitet; vand kan i stedet hentes ved udendørs vandpost ved gården Romhult en halv km forinden.
   Syd for overnatningspladsen fortsætter stien over Hjularöd gods' marker. Vi passerer i nærheden af hovedbygningen, et flot slot i fransk middelalderstil, omend kun omkring 100 år gammelt. Herefter fører stien ned gennem en lille ravine i Kävlingedalens nordside. Denne ravine er resterne af et afløb fra gletschernes nedsmeltning under sidste istid, men i dag er der kun en lille bæk tilbage. Inden man stiger ned til Kävlingeåen skylder man sig selv at nyde udsigten over Krankesjön og Vombsjön oppe fra Harlösa kirke, 16km. Den stejle kirkesti ned afslutter denne lange nedstigning fra Höghult, og vi når Harlösa, 17km, med bus og købmand. Beliggende i en højde af 18 meter er dette det laveste punkt på Sverige på langs nord for Østersøen. Resten af dagen følger vi den nedlagte jernbane, som tidligere førte fra Harlösa over Dalby til Malmö. Kävlingeåen krydses over den gamle jernbanebro og vi når her ind i det vidtstrakte militære øvelsesterræn Revingehed. Normalt er der fri passage gennem området, men giv alligevel agt for krydsende kampvogne! Gennem et afvekslende terræn når vi frem til overnatningspladsen ved Krankesjön, 22km. Vindskyddet ligger knap en halv km længere fremme end angivet på kortet, umiddelbart før det store fugletårn ved Silvåkra. Fra tårnet er det en glimrende udsigt ud over Krankesjön og dens berømte fugleliv.

Dag 3    Krankesjön - Genarp, 25km
   Fra overnatningspladsen fortsætter vi videre ad den nedlagte jernbane gennem det militære øvelsesterræn. Halvdelen af området er udlagt til opdræt af kødkvæg, som går på markerne året rundt. Det er et afvekslende landskab med sletteagtigt præg, med indslag af sandflader og små lunde, og til slut når den gamle jernbane frem til Hällestad med købmand og busforbindelse på hverdage, 6km. Umiddelbart uden for Hällestad deler Skåneleden sig i to ruter: dels en kort som fører mod vest og syd op over en imponerende ås, dels en længere som fører mod nord og vest gennem Prästaskogens naturreservat mod Skryllegården. Vi vælger dog at følge den korte version op over åsen, videre gennem et åbent og kuperet landskab og til sidst ind i en mindre skov, hvor vi tre km fra Hällestad når frem til et gammelt stenbrud, hvor der sidenhen er dannet en sø. Umiddelbart før dette stenbrud møder vi igen varianten over Skryllegården, som hertil har strakt sig over 15km. Vi når frem til Björnstorp, 11km, hvor vi støder på endnu en nedlagt jernbane. Her er sporene dog bevaret, og det er tilmed muligt at køre på dræsine ad jernbanen til Veberöd. Videre når vi frem til Ugglarp, 12km, hvor man kan beundre resterne at en vikingegrav med en af Skånes største skibssætninger. En stejl opstigning fører frem til en lejrplads i nærheden af Romelestugan, 14km, et tidligere vandrerhjem, der her i 2006 er ved at blive ombygget til luksushotel med focus på konferencer og spa, forventet åbning i september 2006 under navnet The Lodge. Det forventes at der også efter ombygningen vil være åbent for frokost i den hyggelige storstue om søndagen, et passende sted at holde frokostpausen. Fra Romelestugan er der en fremragende udsigt mod lavlandet mod nord, henved hundrede meter lavere.
   Efter Romelestugan er den første bid vej temmelig kuperet, da stien fører over flere bakketoppe indtil den stiger stejlt op mod Romeleklint, 17km. Med 175m højde er en pause heroppe velfortjent, og man bør unde sig den lille afstikker til højeste punkt, hvorfra der i godt vejr er der en vid udsigt til Øresund, Malmö, Lund og Söderåsen. Videre mod syd passerer ruten gennem tæt skov og når frem til turiststuen ved Kullatorpet, 20km. Her møder vi Skåneleden syd, der her kommer ind fra højre fra Genarp og Malmö og fortsætter sydpå i retning mod Ystad (Skåneleden syd, etape 3). Vi forlader her den sydgående rute og stiger i stedet ad Skåneleden mod vest, rundt om Kullatorpet og ned i retning mod Genarp indtil stien slår et markant knæk mod sydøst, 23km. Her forlader vi Skåneleden og følger en anden markeret sti mod vest, passerer en række boldbaner og når ind i Genarp. Busstationen, hvorfra bussen afgår mod Malmö, finder vi midt i byen, ved et lille grønt anlæg lige syd for det centrale vejkryds, 25km.

Vandret marts 2003 med Jacob Klaris-Jensen



Interne links:

Sverige på langs
Sverige på langs 1: Genarp-Smygehuk
Sverige på langs 3: Ludvigsborg-Rolsberga
Skåneleden
Allemansrätten
Eksterne links:

Skåneleden
Romelestugan - The Lodge
Knivsåsen-Genarp - Ulf Mjörnmark
Skånetrafiken
STF - Mer av Sverige
Debatforum på Utsidan om Sverige på langs